کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

دیدار اعضای ستاد برگزاری همایش بین‌المللی دکترین مهدویت با حجت الاسلام والمسلمین ترکاشوند معاونت پژوهش حوزه علمیه و بازدید ایشان از موسسه آینده روشن

گزارش تصویری بیستمین همایش بین‌المللی دکترین مهدویت

27 دی 1403 ساعت 8:34

گزارش تصویری بیستمین همایش بین‌المللی دکترین مهدویت؛ دیدار اعضای ستاد برگزاری همایش بین‌المللی دکترین مهدویت با حجت الاسلام والمسلمین ترکاشوند معاونت پژوهش حوزه علمیه و بازدید ایشان از موسسه آینده روشن


  1. در این دیدار که با حضور دبیر و دست اندرکاران همایش بین المللی دکترین مهدویت صورت گرفت، حجت الاسلام پورسیدآقائی مدیر موسسه آینده روشن و مرکز تخصصی موعود حوزه علمیه قم با اشاره به کیفیت فعالیت مجموعه آینده روشن در خصوص برگزاری همایش بیستم مهدویت، ابراز داشتند که هر ساله مجموعه های دانشگاهی، اقدام به ارائه مقاله مینمایند ولی متاسفانه از حوزه مقاله ای ارائه نمیشود و علت این امر نیز میتواند عدم وجود مشوِق ها و امتیازهایی برای مقاله نویسی در حوزه باشد. یکی از دلائل هم میتواند عدم اطلاع طلاب و فضلای حوزه علمیه از برگزاری همایش و فراخوان مقاله نویسی باشد که امیدواریم در این امر نیز ما را یاری نمائید.

حجت الاسلام و المسلمین ترکاشوند نیز ضمن عرض خسته نباشید خدمت دست اندرکاران برگزاری بیستمین همایش دکترین مهدویت اظهار داشتند در خصوص اهتمام و توجه بیشتر به پژوهش در حوزه های علمیه (که یکی از دغدغه های ریاست موسسه نیز میباشد)، اتفاقات خوبی بحمدالله صورت گرفته است که شاید کافی نباشد ولی اتفاقات خوبی هستند که به صورت نمونه به برخی از آنها اشاره میکنم:
راه اندازی سامانه پژوهشگران در حوزه علمیه که این امکان را به اساتید و طلاب حوزه های علمیه می دهد که هر نوع فعالیت پژوهشی (کتاب، مقاله، پژوهش نامه، برگزاری کرسی علمی و ...) که داشته باشند، آن را در این سامانه ثبت نمایند. حتی این سامانه قابلیت ثبت شرکت در نشست علمی و یا تحقیق درسی را نیز دارد.
بعد از ثبت فعالیت پژوهشی در این سامانه، فعالیت مورد ارزیابی اجمالی قرار می گیرد و در صورت تایید، یک امتیازی به ارائه دهنده داده می شود و بر اساس امتیازاتی که افراد می گیرند، رتبه پژوهشی برای افراد ثبت می شود مثلا پژوهشگر رتبه یک یا پژوهشگر رتبه دو. به عبارت دیگر، شناسنامه پژوهشی طلاب در این سامانه دارد شکل می گیرد (همانطور که کارنامه و سوابق آموزشی طلاب و اساتید در سامانه نجاح ثبت می شود) و از این به بعد، استعلاماتی که ادارات و ارگان ها در خصوص سوابق پژوهشی طلاب می گیرند، با توجه به داده های این سامانه پاسخ داده خواهد شد.
از طرفی دیگر با توجه به اینکه سامانه مذکور به سامانه مرکز خدمات حوزه های علمیه وصل شده است، با توجه به امتیازاتی که به اساتید و طلاب اختصاص داده می شود، یکسری خدمات مالی و پرداخت مبالغی به صورت ماهانه (از دویست هزار تا سه میلیون تومان) در نظر گرفته شده است.
نکته حائز اهمیت این است که هم اکنون حدود هشتاد هزار اثر پژوهشی در این سامانه ثبت شده است که نزدیک به هشتاد درصد آن برای قم و تقریبا 94 درصد از این مقدار، ارزیابی نیز شده است.
حدود یکسال می باشد که ما در مورد این سامانه اطلاع رسانی کردیم و حداقل سه جلسه با معاونین پژوهش مراکز تخصصی داشتیم و این مطلب را آنجا به معاونین ابلاغ کردیم و گفتیم که مراتب را به اساتید ابلاغ نمایند و تقریبا به تمامی مراکز تخصصی نیز نامه زدیم و اطلاع دادیم که سامانه پژوهشی راه اندازی شده است. حتی ابلاغ کردیم که مشخصات اساتید را به صورت جداگانه به ما اعلام نمایند که فرایند بررسی اساتید طولانی نشود و سریعتر بررسی گردد چون خود اساتید می توانند مشوق باشند.
در مورد کیفیت کار با سامانه پژوهشی راه اندازی شده نیز ما اعلام نمودیم که آمادگی داریم تا مسئول بخش سامانه را هماهنگ کنیم تا یک جلسه در خود موسسات علمی و پژوهشی با حضور اساتید و هیات علمی و دانش پژوهان حاضر شود و نحوه کار با سامانه را آموزش دهد.
برخی تسهیلات دیگر نیز برای فعالیت های پژوهشی در نظر گرفته شده است مثل اسکان در منازل شهرک مهدیه قم، اضافه شدن چهار نمره به نمره امتحان شفاهی درس خارج به ازای ارائه هر یک مقاله، پیاده نمودن تقریر درس خارج اساتید از سوی طلبه که چهار نمره به نمره امتحان خارج اضافه می شود و ...
شایان ذکر است که حدود دو سال هست که یک نظامنامه جامع پژوهشی تدوین شده است که طلبه های پایه دوم باید یک درس مهارت های پژوهش نویسی داشته باشند. بعد هم تا پایه پنج، هر نیم سال، یکی از درس های طلاب باید پژوهشی باشد یعنی در کنار کلاسی که می روند باید یک تحقیقی هم در رابطه با آن درس بنویسند و تحویل دهند و مورد تایید استاد قرار بگیرد که پس از تایید، پنج نمره به نمره همان درس اضافه خواهد شد. در پایه شش هم باید تحقیق پایانی نوشته شود و تا زمانیکه طلبه ای تحقیق پایانی را ارائه نکند، فارغ التحصیل نمی شود. در مورد سطوح عالی هم در بخش آزاد چون زیر ساخت های آن وجود ندارد و فعلا آمادگی نداریم، این طرح پیاده نشده است ولی در مراکز فقهی و تخصصی و کانون های هدایت علمی تربیتی، این طرح وجود دارد که قسمتی از آن الزامی و قسمتی هم اختیاری می باشد.
به صورت آماری هم باید عرض کنم که ما در قم حدود 54 مدرسه سطح یک داریم که تقریبا 50 مدرسه، مجله علمی دارند که مجوز برای آن صادر شده است که عمدتا مقاله طلاب در آنجا منتشر می شود که این موارد، ظرفیت خوبی برای رشد پژوهش بین اساتید و طلاب میباشد.
یکی از موارد دیگر هم جشنواره علامه حلی می باشد که به صورت سه مرحله مدرسه ای (مرکزی)، استانی و کشوری برگزار میگردد که هر کدام امتیازات و ما بازاء خاص خود را دارد. سال گذشته حدود سه هزار و صد و خورده ای اثر علمی به این جشنواره ارسال شد که تقریبا 320 اثر در مرحله استانی برگزیده شد و برای مرحله کشوری ارسال شد.
و اما در مورد بحث کیفیت دعوت اساتید و طلاب برای شرکت و فعالیت در امر مقاله نویسی در همایش بیستم دکترین مهدویت، در خصوص اطلاع رسانی این همایش، موسسه آینده روشن یک فراخوانی را از طریق اتوماسیون برای ما ارسال کند تا ما آن را برای تمامی موسسات و مراکز و مجموعه های فقهی و همچنین اساتید ارسال کنیم و اطلاع رسانی کنیم. ضمنا می توانیم در فیضیه و جاهای دیگر روی دیوار اطلاعیه ها نصب کنیم.
در بحث اطلاع رسانی و دعوت خاص از اساتید به صورت موردی یا برگزاری پیش نشست با اساتید در مورد همایش پیش رو، بخش معاونت پژوهش حوزه علمیه امکان انجام این موارد را ندارد و یا حداقل مقداری مشکل است. مستحضر هستید که اساتیدی که در فضای عمومی حوزه تدریس می کنند، خیلی با این فضا آشنا نیستند و ارتباطی هم ندارند ولی اساتیدی که در مجموعه های تخصصی مشغول تدریس هستند را می توان به همایش و مقاله نویسی دعوت نمود که به لحاظ کمبود بودجه ای که حوزه علمیه دارد، نمی توانیم از جهت مالی قول مساعد بدهیم.
یکی از کارهایی هم که میتوان برای مقاله نویسی در همایش انجام داد، این است که همانطور که گفتیم، ما یک بخش پژوهشی الزامی در تمامی سطوح حوزه داریم که میتوانیم این همایش و موضوعات آن را به طلابی که قصد ارائه مقاله یا فعالیت پژوهشی دارند، پیشنهاد دهیم که به نوعی با یک تیر، دو نشان بزنند یعنی هم کار پژوهشی الزامی خود را انجام بدهند و هم همان مقاله را در این همایش ارائه دهند (مثل کاری که در جشنواره علامه حلی صورت میگیرد که طلبه، مقاله ای برای قسمت پژوهشی سطح تحصیلی خود می نویسد و همان را نیز در جشنواره ارائه می کند) لذا در این مورد، شما موضوع و سایر مشخصات همایش را به ما اعلام کنید تا ما خودمان به برگزیدگان و نفرات برتر جشنواره علامه حلی، ابلاغ کنیم و از آنها دعوت کنیم برای شرکت در همایش.
یک بخشی ما در معاونت پژوهش داریم تحت عنوان دبیرخانه حمایت از آثار پژوهشی. وظیفه این دبیرخانه این است که آثار علمی ای که تهیه شده و شخص حقیقی یا حقوقی تهیه کننده آن، توان چاپ و انتشار آن را ندارد، با هزینه مالی خودش و با آرم حوزه به همراه آرم تهیه کننده، چاپ و منتشر کند (البته به شرط اینکه اثر علمی ارائه شده، در راستای تامین نیاز نظام، جامعه یا حوزه باشد و اثر علمی محض نباشد)
1403/07/19
کانال همایش بین المللی دکترین مهدوی


کد مطلب: 1526

آدرس مطلب :
https://www.ayandehroshan.ir/news/1526/دیدار-اعضای-ستاد-برگزاری-همایش-بین-المللی-دکترین-مهدویت-حجت-الاسلام-والمسلمین-ترکاشوند-معاونت-پژوهش-حوزه-علمیه-بازدید-ایشان-موسسه-آینده-روشن

آینده روشن
  https://www.ayandehroshan.ir