در هشتم ربیعالاول سال 260 هـ .ق در حالیکه یازدهمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت، امام حسن عسکری به شهادت رسیده بود و فرزندش مهدی، آخرین خلیفه رسول خدا بر مسند امامت و رهبری امّت اسلام تکیه زده بود، کاروانی از شیعیان نواحی مرکزی و جبال ایران به قصد زیارت و ملاقات با امام عسکری، وارد سامرا شدند، غافل از آنکه امامشان به دست ظلم حکومت عباسیان چشم از جهان فروبسته و به دیار باقی شتافته است.
اینان گروهی از شیعیان مخلص و دوستداران ائمه از دیار قم بودند. کاروانی که پس از پیمودن مسافتی طولانی و گذشت بیش از یک ماه از سفر، در حالی که هنوز گَرد راه بر چهرههایشان نشسته بود، با غم از دست دادن مولایشان، امام عسکری، روبهرو شدند و سرنوشت چنین بود که با جانشین حضرت و فرزند دلبندش امام مهدی ملاقات کنند.
این دیدار سرآغاز ماجرایی شگفت و تاریخی است که به قلم توانای شیخ صدوق، طلایهدار دلباخته فرهنگ مهدویت، در تاریخ شیعه به ثبت رسیده است و از آن پس این رخداد میمون در شمار شواهد اثبات وجود حضرت مهدی قرار گرفته و بر دهان منکران وجود آن حضرت، مهر سکوت زده است.
در این نوشتار، با استفاده از این داستان و شواهد روایی و تاریخی دیگر، اصل داستان و محتوای آن بررسی میشود و آنگاه، منابع و اسناد آن ذکر خواهد شد.