دکترین واژه ای است که علوم مختلفی از آن استفاده کرده اند. معانی موجود از تعاریف دکترین شاید منظور و مقصود ما را نرساند. دکترین یعنی نقش وسیع اختیار وفکر و قدرت انسان در مسیر کشف قوانین و علوم و برنامه ریزی کردن و اجراکردن آن قوانین و علوم.
واژۀ دکترین با معنای وسیع به مهدیت که مجموعه آموزه هایی است که شامل اعتقادات و اهداف و قوانین گستردۀ جهانی است، اضافه شده. مهدویت مجموعه آموزه هایی است که دربارۀ حیات فردی و جمعی همچون سیاست، اقتصاد، مدیریت، انسان شناسی، روان شناسی، جامعه شناسی و امنیت و ... سخن گفته است. بنابراین بهتر است واژۀ دکترین مهدویت را تقسیم و کوچکتر کرد. مانند: دکترین ظهور مهدی (ع)، دکترین جهانی سازی دینی و مهدوی، دکترین نظام سیاسی مهدوی، دکترین انسان شناسی مهدوی ،دکترین مدیریتی مهدوی و ... . این بدان معناست که هر یک از این دکترینها را با منابع شناختی یعنی با وحی و آموزه های وحیانی وفلسفه و علم، کشف و طرح و برنامه ریزی و اجرا گردد. از اینرو تعریف دکترین مهدویت به علّت بار معنایی وسیع مشکل است. دکترموسوی گرگانی در این باره میفرمایند: «منظور از دکترین مهدویت مجموعه اموزه هایی است که بر محور مهدویت میباشد و میتوان از آن آموزه ها چه پیش از عصر ظهور و چه پس از عصر ظهور در ارائه راه حل های کاربردی و طرح نظریه های راهبردی در حوزه های متفاوت استفاده کرد.»
دکترین ظهور، قسمتی از دکترین مهدویت و ظهور هدفی و وعده ای از آموزه های مهدویت است. دکترین ظهور میگوید غیبت امام زمان(ع) علل و اسبابی داشته که با تشخیص آنها و برنامه ریزی شیعیان ظهور تحقق مییابد و با ایجاد محیطی امنیتی زمینه فعالیت اجتماعی امام (ع) فراهم میشود و با امامی با علم بی پایان و خطا ناپذیر مسیر طولانی و بس دشوار دکترین مهدویت را طی نمایند.